Osteopatenpraktijk

Wat doet een osteopaat?

De osteopaat overloopt een vragengesprek waarbij alles aan bod komt dat kan bijdragen tot het ontdekken van de oorzaak van het probleem: reden van de consultatie, ziektes, ongevallen, chirurgische ingrepen, voeding, fysieke activiteit,…

Na het vragengesprek volgt er een uitgebreid onderzoek via observatie en bewegingstesten.

De osteopaat richt zich op drie lichaamssystemen om de primaire oorzaak van de klacht te ontdekken:
1. Parietaal aspect: het bewegingsapparaat, gevormd door botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels,…
2. Visceraal aspect: de inwendige organen met hun bloedvaten, lymfevaten en besturende zenuwen
3. Craniosacraal aspect: de schedel, het centrale en perifere zenuwstelsel, het ruggemerg en de zenuwen met hun omhulsels, de hersenvliezen en het heiligbeen

De harmonie tussen deze systemen is van vitaal belang. Bewegingsvermindering in één van deze aspecten kan ook de andere aspecten gaan beïnvloeden. Het is dus goed mogelijk dat de osteopaat gaat onderzoeken en behandelen op een plaats waar de patiënt geen directe symptomen vertoont.

Vervolgens doet de osteopaat een behandeling die geheel manueel is. Hij beschikt over een groot gamma aan technieken ( mobilisatietechnieken, manipulatieve technieken, weefseltechnieken, enz.), waarmee het verlies aan mobiliteit weggewerkt wordt en de autocorrectie van het lichaam zijn gang kan gaan. De osteopaat streeft ernaar dat het lichaam zijn evenwicht vindt, zijn zelfverdediging opbouwt en op die manier zijn GEZONDHEID en VITALITEIT terugvindt en/of behoudt.

De keuze van de behandelingstechnieken zal afhangen van de klachten, de leeftijd van de patiënt en de eventuele contra-indicaties. Indien wenselijk zal de osteopaat adviezen geven met betrekking tot voedings- en leefgewoonten en preventie.

Osteopathie is geschikt voor jong en oud, van huilbaby tot oudere met gewrichtspijn. Osteopaten gaan vaak preventief te werk. Zo wordt er vanuit osteopatisch standpunt aangeraden om ieder seizoen een sessie in te bouwen, dit om de klacht voor te zijn. Voor je ergens klachten hebt, zit het vaak al langer fout. Preventief werken is de boodschap.

Er moet wel op gewezen worden dat de osteopatische behandeling een individuele aangelegenheid is. Er bestaan geen standaardbehandelingen of –recepten. Daarom is een opsomming van behandelmogelijkheden nooit volledig. Mocht u uw klacht niet terugvinden of u hebt vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Er zijn ook klachten die een osteopaat niet kan verhelpen. In dat geval wordt dit met de patiënt besproken en wordt de patiënt indien mogelijk doorverwezen. Vaak wordt er ook samengewerkt met huisartsen, fysiotherapeuten, homeopaten, podologen en kinesitherapeuten. Dit omdat sommige klachten nu eenmaal een multidisciplinaire aanpak nodig hebben.