Osteopatenpraktijk

Wat is osteopathie?

Osteopathie behoort tot de tak van complementaire geneeswijzen en wordt door de ziekenfondsen erkend en gedeeltelijk vergoed.

Een erkend osteopaat (DO) heeft een vooropleiding als arts of kinesitherapeut en beoefent na een academische studie uitsluitend het vak osteopathie.

Via de website  www.osteopathie.be kan u de erkende osteopaten terugvinden.

Osteopathie is een manuele geneeswijze die bewegingsbeperkingen, hun oorzaak en belangrijke gevolgen in het lichaam opspoort en behandelt.

Osteopathie steunt hiervoor op volgende principes:

Het lichaam is een biologische eenheid. Geen enkel lichaamsdeel valt onafhankelijk van het geheel te beschouwen. Als een klein deeltje van het lichaam niet optimaal functioneert, wordt het totale lichaam beïnvloed.

Verband tussen structuur en functie. Het lichaam is een lange keten van onderling samenhangende structuren die allemaal een bepaalde beweeglijkheid (functie) hebben.

Het lichaam bezit zelfregulerende en zelfherstellende mechanismen. Het lichaam heeft de aangeboren neiging zichzelf te verdedigen, zichzelf in evenwicht te brengen.

Osteopathie is een uitstekende behandelingswijze voor alle leeftijden. Zowel om volwassenen, toekomstige mama’s, baby’s, kinderen en sporters te behandelen zowel preventief als voor tal van functionele problemen. De osteopaat benadert het lichaam op zachte, manuele wijze en richt zich daarvoor op verschillende systemen: osteo-articulair (beweging van beenderen en spieren), visceraal (beweging van organen) en cranio-sacraal (beweging van schedelbeenderen, heiligbeen, hersen- en ruggemergvliezen).